Jaro s sebou každoročně přináší nejen krásné, slunečné dny, ale i nadílku první jarní zeleniny, v níž se ukrývá množství vitamínů. Potěšte své tělo i mysl a připravte si doma jednoduché jarní recepty, které vám dodají množství energie a nedají šanci jarní únavě.
Ředkvičky, jarní cibulka, chřest, cuketa, rebarbora... toto je jen zlomek jarní úrody, kterou nyní najdete nejen na pultech supermarketů, ale i ve své zahradě. Čerstvá jarní zelenina bohatá na mnohé vitamíny je pro naše těla po dlouhé zimě jako stvořená. Vychutnejte si ji nejen pohledem, ale i na talíři.
Křupavý zapékaný chřest se slaninou a sýrem
zdroj foto: freepik
Budete potřebovat:
- čerstvý zelený chřest
- plátky slaniny nebo prosciutta
- plátkový sýr
- sůl a pepř
Postup:
- Chřest ve spodní části zlomte, čímž odstraníte dřevnatou část. Vložte do osolené vody a vařte asi 10 minut, dokud chřest nezměkne.
- Uvařený chřest posolte a obalte v plátcích slaniny. Každý chřest můžete obalit samostatně, ale bez obav můžete jedním plátkem slaniny obtočit i 2–3 stonky.
- Takto obalený chřest uložte na plech vyložený papírem na pečení, posypte pepřem a pečte cca 15 minut, nebo dokud není slaninka upečená dokřupava. Těsně před dopečením položte na obalený chřest plátky sýra a vyjměte z trouby, jakmile se sýr roztaje.
- Upečený chřest můžete konzumovat samostatně nebo si můžete jídlo zpestřit vařenými bramborami či volským okem.
Hráškovo-mátová polévka s jarní cibulkou a parmazánovými krekry
Budete potřebovat:
- 900 g mrazeného hrášku
- hrst lístků čerstvé máty
- svazek jarní cibulky
- 1 brambora
- 1 litr zeleninového vývaru
- parmazán
- máslo
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
Postup:
- Na mírném plamenu v hrnci rozehřejte máslo a olej a přidejte nakrájenou jarní cibulku a oloupanou a nakrájenou bramboru. Opékejte přibližně 5 minut.
- Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud není brambora měkká.
- Po 10 minutách přidejte mrazený hrášek a opět vařte, dokud hrášek nezměkne.
- Odstavte z ohně, přidejte čerstvou mátu a rozmixujte na krémovou konzistenci.
- Nyní se pusťte do parmazánovými krekrů. Troubu předehřejte na 200 °C a na pečicí papír poklademe nastrouhaný parmazán tak, abyste vytvořili kousky o velikosti cca 10 x 3 cm.
- Pečte v naplno rozehřáté troubě přibližně 1 minutu, nebo dokud není parmazán upečený dozlatova.
- Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte spolu s polévkou.
Lehký jarní salát s dresinkem
zdroj foto: freepik
Budete potřebovat:
- 4 ks jarní cibulky
- 2 svazky ředkvičky
- 1 menší cuketu
- cizrnu v konzervě
- quinoa
- 4 vajíčka
- bílý jogurt
- sůl a pepř
- petrželku
- med
- olivový olej
Postup:
- Cibulku a ředkvičku opláchněte a nakrájejte.
- Cuketu rovněž opláchněte, nakrájejte na kolečka, osolte, opepřete a zlehka upečte na grilovací pánvi.
- Quinou uvařte podle návodu na obalu a i vajíčka uvařte natvrdo.
- V misce vymíchejte dresink – smíchejte jogurt, med, nasekanou petrželku, sůl a pepř.
- Všechny ingredience (kromě dresinku a vajíček) smíchejte, naservírujte na talíř nebo do misky, ozdobte vajíčkem, pokapejte dresinkem a podávejte.
- Přidat můžete jakoukoli jinou surovinu (salát výborně chutná i s avokádem, chřestem či ořechy), ale i grilovaná kuřecí prsa či lososa.
Rebarborový crumble
Budete potřebovat:
- rebarboru
- 150 g celozrnné mouky
- 150 g ovesných vloček
- 200 g másla
- 200 g třtinového cukru
- špetku soli
- 2 čajové lžičky skořice
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C, plech nebo formu na pečení vystelte pečicím papírem nebo vymažeme máslem.
- Změklé máslo smíchejte s celozrnnou moukou, rozmixovanými ovesnými vločkami, 100 g cukru, špetkou soli a skořicí.
- Rebarboru opláchněte, nakrájejte a smíchejte se zbytkem cukru. Přidejte ji do těsta a vylijte na plech.
- Crumble pečte asi 30–35 minut při 180 °C.
- Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Do crumble můžete přidat jakékoliv ovoce, které zjemní kyselou chuť rebarbory. My doporučujeme jahody nebo maliny.