4 svěží recepty z jarní zeleniny

  Kategorie: Lifestyle,
15. kvě'20

Jaro s sebou každoročně přináší nejen krásné, slunečné dny, ale i nadílku první jarní zeleniny, v níž se ukrývá množství vitamínů. Potěšte své tělo i mysl a připravte si doma jednoduché jarní recepty, které vám dodají množství energie a nedají šanci jarní únavě.

Ředkvičky, jarní cibulka, chřest, cuketa, rebarbora... toto je jen zlomek jarní úrody, kterou nyní najdete nejen na pultech supermarketů, ale i ve své zahradě. Čerstvá jarní zelenina bohatá na mnohé vitamíny je pro naše těla po dlouhé zimě jako stvořená. Vychutnejte si ji nejen pohledem, ale i na talíři.

Křupavý zapékaný chřest se slaninou a sýrem

Zapekana sparglazdroj foto: freepik

Budete potřebovat:

  • čerstvý zelený chřest
  • plátky slaniny nebo prosciutta
  • plátkový sýr
  • sůl a pepř

Postup:

  • Chřest ve spodní části zlomte, čímž odstraníte dřevnatou část. Vložte do osolené vody a vařte asi 10 minut, dokud chřest nezměkne.
  • Uvařený chřest posolte a obalte v plátcích slaniny. Každý chřest můžete obalit samostatně, ale bez obav můžete jedním plátkem slaniny obtočit i 2–3 stonky.
  • Takto obalený chřest uložte na plech vyložený papírem na pečení, posypte pepřem a pečte cca 15 minut, nebo dokud není slaninka upečená dokřupava. Těsně před dopečením položte na obalený chřest plátky sýra a vyjměte z trouby, jakmile se sýr roztaje.
  • Upečený chřest můžete konzumovat samostatně nebo si můžete jídlo zpestřit vařenými bramborami či volským okem.

Hráškovo-mátová polévka s jarní cibulkou a parmazánovými krekry

Hraskova polievka

Budete potřebovat:

  • 900 g mrazeného hrášku
  • hrst lístků čerstvé máty
  • svazek jarní cibulky
  • 1 brambora
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • parmazán
  • máslo
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje

Postup:

  • Na mírném plamenu v hrnci rozehřejte máslo a olej a přidejte nakrájenou jarní cibulku a oloupanou a nakrájenou bramboru. Opékejte přibližně 5 minut.
  • Přilijte zeleninový vývar, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud není brambora měkká.
  • Po 10 minutách přidejte mrazený hrášek a opět vařte, dokud hrášek nezměkne.
  • Odstavte z ohně, přidejte čerstvou mátu a rozmixujte na krémovou konzistenci.
  • Nyní se pusťte do parmazánovými krekrů. Troubu předehřejte na 200 °C a na pečicí papír poklademe nastrouhaný parmazán tak, abyste vytvořili kousky o velikosti cca 10 x 3 cm.
  • Pečte v naplno rozehřáté troubě přibližně 1 minutu, nebo dokud není parmazán upečený dozlatova.
  • Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte spolu s polévkou.

Lehký jarní salát s dresinkem

Zeleninovy salat

zdroj foto: freepik

Budete potřebovat:

  • 4 ks jarní cibulky
  • 2 svazky ředkvičky
  • 1 menší cuketu
  • cizrnu v konzervě
  • quinoa
  • 4 vajíčka
  • bílý jogurt
  • sůl a pepř
  • petrželku
  • med
  • olivový olej

Postup:

  • Cibulku a ředkvičku opláchněte a nakrájejte.
  • Cuketu rovněž opláchněte, nakrájejte na kolečka, osolte, opepřete a zlehka upečte na grilovací pánvi.
  • Quinou uvařte podle návodu na obalu a i vajíčka uvařte natvrdo.
  • V misce vymíchejte dresink – smíchejte jogurt, med, nasekanou petrželku, sůl a pepř.
  • Všechny ingredience (kromě dresinku a vajíček) smíchejte, naservírujte na talíř nebo do misky, ozdobte vajíčkem, pokapejte dresinkem a podávejte.
  • Přidat můžete jakoukoli jinou surovinu (salát výborně chutná i s avokádem, chřestem či ořechy), ale i grilovaná kuřecí prsa či lososa.

Rebarborový crumble

Rebarbora crumble

Budete potřebovat:

  • rebarboru
  • 150 g celozrnné mouky
  • 150 g ovesných vloček
  • 200 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 2 čajové lžičky skořice

Postup:

  • Troubu předehřejte na 180°C, plech nebo formu na pečení vystelte pečicím papírem nebo vymažeme máslem.
  • Změklé máslo smíchejte s celozrnnou moukou, rozmixovanými ovesnými vločkami, 100 g cukru, špetkou soli a skořicí.
  • Rebarboru opláchněte, nakrájejte a smíchejte se zbytkem cukru. Přidejte ji do těsta a vylijte na plech.
  • Crumble pečte asi 30–35 minut při 180 °C.
  • Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Do crumble můžete přidat jakékoliv ovoce, které zjemní kyselou chuť rebarbory. My doporučujeme jahody nebo maliny.