Víte, co jsou to adaptogeny? My ano!

  Kategorie: Lifestyle,
14. kvě'21

Reishi, chaga, ashwagandha, tulsi... máte pocit, že tato slova jste už někdy slyšeli, ale absolutně netušíte, co znamenají? Jde o adaptogeny, které mají našemu organismu přinést tolik hledanou rovnováhu. Odkud pocházejí, jaké jsou jejich benefity a proč zažívají svůj vrchol slávy právě teď?

Adaptogeny patří do zvláštní třídy bylin, které se díky svým léčivým schopnostem používají v různých koutech světa již tisíce let. Kromě podivného názvu je spojuje ještě něco – fungují nespecificky, což znamená, že se zaměřují na několik tělesných funkcí, tedy na fyzickou, psychickou i biologickou stránku. Adaptogeny v sobě ukrývají jakousi vrozenou inteligenci, díky které vědí, co přesně vaše tělo právě teď potřebuje a na to se zaměří.

Pociťujete únavu? Adaptogeny vám dodají potřebnou energii. Prožíváte úzkostné stavy? Adaptogeny vás uklidní. Čím to je? Tyto bylinky mají dopad na náš endokrinní systém a HPA osu a velmi zjednodušeně řečeno – vyhodnotí stav vašeho těla a chemickými reakcemi obnoví rovnováhu přesně tam, kde to potřebujete.

Jak adaptogeny fungují?

HPA osa (hypotalamo-hypofýzo-adrenokortikální osa) nepřetržitě vyhodnocuje, co se v těle děje, poskytuje organismu zpětnou vazbu a hledá účinná opatření. K zajištění tělesné rovnováhy využívá hormony. Hypothalamus (H ve zkratce HPA osy) je řídící centrum mozku, které se zbytkem těla komunikuje prostřednictvím autonomního nervového systému a přes příliv hormonů.

Hypothalamus vnímá, co se v těle děje, dohlíží na procesy a informuje svého „osobního asistenta“, co má dělat. Tím asistentem je hypofýza (anglicky pituitary, tedy P), která získané informace předává cílovým orgánům. Ty následně v příslušných tkáních a orgánech (srdce, plíce, střeva, ledviny, játra a slinivka) spustí konkrétní biochemické procesy.

Adaptogeny blog

Reishi

Houba reishi (nejčastěji rozemletá na prášek nebo ve formě pilulek) se zaměřuje na několik orgánových systémů. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, zmírňuje záněty, pomáhá regulovat náladu a příznivě ovlivňuje střevní systém. Reishi, král mezi houbami, se používá v holistické medicíně i tradiční čínské medicíně. Několik studií z různých koutů světa ukázalo, že pravidelné (ale ne přehnané) užívání prášku či pilulek z této houby pomáhá zmírňovat příznaky astmatu a alergií na potraviny, zlepšuje stav a kvalitu pleti a také spánek.

Ashwagandha

Další „multiorgánovou superstar“ je ashwagandha, indický ženšen, přispívá k celkové podpoře správně fungujícího imunitního systému a imunitu zároveň zvyšuje. Snižuje hladinu kortizolu, tzv. stresového hormonu, a pomáhá eliminovat chronický stres a jeho škodlivé účinky. Ashwagandha, konkrétně kořen z této rostliny zvané vitánie snodárná, rovněž zlepšuje paměť a kognitivní funkce a příznivě ovlivňuje sexuální zdraví mužů i žen. Pomáhá udržovat správnou činnost štítné žlázy a je nápomocná při regeneraci svalů.

Ashwagandha blog

Tulsi

Bazalka posvátná, po světě známá zejména pod názvem tulsi, je považována za zlatý lék ajurvédy. Za tento titul vděčí neuvěřitelným schopnostem při zvládání stresu, úzkostech, ale i zánětech. Podobně jako ashwagandha, i tulsi snižuje hladinu kortizolu, má protizánětlivé účinky a vysoký podíl antioxidantů. Lidé ji využívají i jako zažívací tonikum a pomáhá také při soustředění a učení. Bazalka posvátná se využívá i při léčbě starých známých nemocí – pomáhá s vykašláváním, urychluje uzdravení při nachlazení, snižuje horečku a ulevuje od bolesti hlavy.

Žezlovka

Žezlovka čínská (cordyceps, můžete se setkat také s názvem housenka čínská) nabízí širokou škálu benefitů a je skvělým nutričním zdrojem energie – obsahuje základní vitamíny skupiny B, mezi nimi i vitamín B12. Žezlovka obsahuje medicínsky důležité polysacharidy, proteiny, steroly, nukleosidy a další stopové prvky. Chrání mozek, játra, plíce, ledviny i nadledvinky, snižuje stres, zlepšuje náladu a pomáhá zlepšovat sportovní výkon. Žezlovka si také vysloužila přezdívku „himalájská viagra“, protože zvyšuje plodnost a libido.

Chaga

Houba bohatá na živiny má také obrovský vliv na správné fungování organismu a je plná antioxidantů, které zpomalují stárnutí pokožky. Chaga (popřípadě čaga) nakopne vaši imunitu, působí antivirově a antibakteriálně a ve srovnání s jinými houbami v ní najdete nejvíce antioxidantů. Tato houba, která parazituje nejčastěji na kůře březových stromů, je rozšířená zejména na Sibiři, v Koreji, Číně a Skandinávii. Už po staletí se využívá v ruském léčitelství, kde si ji pro své léčivé účinky neumí vynachválit. Užívá se ve formě pilulek, ale i čaj z rozdrcené čagy je velmi lahodný a chutný.

Chaga blog

A co vedlejší účinky?

Tak, jako u vitamínů či jiných výživových doplňcích, i při adaptogenech musíte vědět, kdy je užívat a v jakém množství. Skutečnost, že jde o rostlinný produkt, ještě neznamená, že si je můžete dopřát ve velkých dávkách nebo několikrát denně. Vždy si přečtěte o daném adaptogenu důkladné informace a prostudujte si příbalový leták nebo informaci o dávkování uvedenou na obalu. Doporučujeme také poradit se s lékařem, který vás ujistí o tom, že užívání tohoto doplňku je vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu vhodné.

Jak jsme zmínili již v úvodu článku, adaptogeny se v současnosti těší obrovské oblibě, za což vděčí i propagaci na sociálních sítích. Nenechte se však strhnout davem – to, že váš oblíbený influencer na instagramu si dvakrát denně přidává čagu do kávy a každý večer pije zázračné smoothie s práškem reishi, ještě neznamená, že toto dávkování bude vhodné i pro vás. Většina adaptogenů se užívá pravidelně po dobu několika týdnů, za kterými následuje delší přestávka a pak se cyklus opět opakuje.